grupa_gracia

 

 

 

 

 

 

Nakon promjene imena i nastanka Gracije u jesen 1992. snimaju materijal za svoj drugi album Vrijeme snova, kojeg 1993. na CD-u i kazeti objavljuju izdavačke kuće Euroton i Orfej.

Polovicom 1994. godine objavljuju svoj treći studijski album Jer tu ima neki crni vrag, kojeg objavljuje izdavačka kuća Orfej. Na albumu se osim dance mix i radio mix verzije skladbe “Svemirci” nalazi još pjesama, među kojima i njihov veliki hit “Ljubi me strasno”, kojeg Vuica u duetu izvodi zajedno sa trogirskim tenorom Vinkom Cocom.

Nakon četiri godine pauze 18. srpnja 2008. godine u prodaji se našao novi album sastava Gracia pod nazivom Krv nije voda, kojeg izdaje diskografska kuća Dancing Bear. Album je zamišljen kao hrvatska priča te svojom tematikom ulazi u povijest države. Popraćen je videopromocijom od tri spota nazvana “Triologija: Crven, bijeli i plavi”, koja su snimani na otocima Hvaru, Pagu i Brijunima, a zbog svoje povijesne tematike pratila ih je birana kostimografija[1]. Zanimljivo je da je od deset pjesama koje se nalaze na albumu za njih sedam snimljen video spot. Materijal je pomno pripreman, a njegovi tekstovi govore o vjeri, ljubavi i domoljublju[2].

 

Pjesme koje su na neki način obilježile album te se bave njegovom temom između ostalih su naslovna “Krv nije voda”, “Kroacijo”, “Ljubim kamen tvoj”, himnična “Sjajna zvijezdo” te potpuno drugačija ljubavna pjesma “Još uvijek te volim”, koja je postala nova uspješnica sastava poput “Linđa” i “Ere”[3].

Krv nije voda sadrži deset pjesama, a zamišljeno je da album bude objavljen kao poklon. Prvih 1500 kupaca uz knjižicu s tekstovima na dar je dobilo medaljon koji je blagoslovio velečasni Zlatko Sudac.

Sastav je objavio singl pod nazivom “Nije kriza” kao najavu za albuma pod nazivom Drndaj…svadba je, a još jedan naslov koji će obilježiti album je pjesma “Zbogom majko, zbogom Bosno” s kojom je Gracia nastupila na Etno festu Neum 2010. godine. Pjesme na albumu su svadbenog karaktera uz dosta narodnih motiva (etno-dance). Kao bonus na CD-u je i njihova velika uspješnica “Linđo”. Za singl “Nije kriza” snimljen je i video spot u kojemu se kao glavni glumci pojavljuju prodavačice (tzv. kumice) te Vedran Mlikota i Damir Šaban.